søndag den 31. marts 2013

På ulvejagt med B.S. og vandringsmanden...


I dag besluttede vi os for, at ungerne skulle ud og luftes. Efter næsten en uges ferie kunne vi godt mærke, at støjniveauet havde nået endnu ukendte højder og at tålmodigheden hos os voksne var en by i Rusland. Så vi lagde en plan...

Vi allierede os med mormor og onkel i Struer og fremlagde ideen om en påskefrokost i Klosterhedens plantage for drengene. De end ikke kiggede op fra henholdsvis Nintendo og Tablet før de højlydt, og meget bestemt, spottende sagde "NEJ!". Godt så...
Vi forsøgte os derfor med en anden taktik. "Nå, drenge. Hvad siger I til at tage med os på ulvejagt?" og derefter var det ingen sag at få ungerne pakket og snart gik turen mod Struer.
På vej i bilen snakkede vi en del om, hvad vi skulle gøre, hvis vi nu skulle være så 'heldige' at rende ind i den famøse ulv. Drengene blev hurtige enige om, at det eneste rigtige at gøre, var at ofre mormor og lade hende i stikken når de to barylere tog flugten over diverse træstammer... Utrolig heroisk.

Ulvepatruljen

Vi ankom til Klosterheden i højt humør. Frokosten blev indtaget under den strålende sol og snart var alle mand tanket op og klar til den store ulvejagt!


Dennis fandt sig en vandrestav, tog provianten på ryggen og drog i front for vores lille gruppe. Således ført an af den glade vandringsmand, fulgte vi andre trop. Drengene fandt hver deres kæp, så de kunne forsvare sig selv i tilfælde af, at vi mødte ulven. Håbet levede og onkel var dagens helt, da han inden længe fandt 'ulvespor' i den endnu ikke smeltede sne... Onkel Bjørn gav den da også som jægersoldat i bedst B.S. Christiansen stil, da han med påtaget tålmodighed prøvede at forklare søsteren, hvordan man kunne navigere rundt i skoven ved hjælp af myretuernes placering... En lektion som absolut var spildt på kvinden, som er kendt for hendes problemer med at kende forskel på højre/venstre.

Et velfortjent hvil...
 
Efter at have gået rundt ude i skoven i to timer, ledte vandringsmanden sin flok tilbage mod bilerne og drengene nåede lige at konkludere, at det nok var meget heldigt at vi ikke stødte på ulven, trods alt, inden de begge to faldt i søvn på bagsædet...

 

mandag den 25. marts 2013

Lærings-apps til børn...


Jeg faldt tilfældigvis over en artikel med "De 20 bedste lærings-apps til børn".
De er inddelt i 4 forskellige aldersgrupper og kommer her:

1) Læse/skrive-apps til børn fra 4 år:

Bogstavskolen:

Her kan børnene lære bogstavernes form og skriveretning på en spændende måde. Barnet lærer først at tegne streger, bølger og andre former, dernæst bogstaver, så alfabetets rækkefølge. En god app, fordi den inviterer til, at børnene på egen hånd og sammen med andre børn og voksne træner før-skrivning og skrivning. Pris: 19 kroner.

Skriv og Læs:

Her kan børn på en kreativ og meningsfuld måde lære at læse ved at starte med skrive deres egne bøger med deres egne billeder på børnesprog. En god app, fordi appen inviterer børnene til lære skriftsproget ved selv at være aktive, kreative og lærende - sammen med en pædagog, en lærer, en forælder. Pris: 45 kroner

Letter School:

En virkelig flot gennemført app, hvor børnene lærer at skriver bogstaver og tal. Den er ualmindelig godt lavet med meget engagerende lydeffekter og visuel respons med megen humor samtidig med barnets koordination bliver hjulpet på vej. App'en er engelsk-sproget og indeholder derfor ikke æ, ø og å. Pris: 19 kroner (kan prøves gratis i Lite-udgaven).

Søde ord:

En app, hvor der arbejdes ud fra en helt klar læringsstrategi, hvor barnet skal bevæge sig op af Læsetrappen i den rigtige rækkefølge. Barnet lærer på en fin måde, at når bogstavernes lyde sættes sammen, så bliver de til hele ord. Det giver barnet en god fornemmelse for at kunne læse, og oplever rigtig hurtigt en succesoplevelse. Pris: 25 kr.

Lydret Dingo:

En super app til børn, der kan bogstavernes lyde. Appen er flot opbygget og tilbyder børnebøger fortalt med markeret læsning og oplæsning af enkeltord. Appen er gratis at hente og den første læsebog følger gratis med. Herefter kan man købe læsebøger.

Lyt og læs:

Gennem seks små læringsspil lærer barnet om bogstaver. Der er små læseopgaver og andre småspil. En rigtig fin app, der koster 19 kr.

2) Tal/matematik-apps til børn fra 4 år:

Matemaslik:

Et herligt og fjollet matematikspil for barnlige tal- og slikelskere. Du kan tælle slik, regne ud hvor mange stykker der er, og se fjollede figurer spise slik, indtil de får sukkerchok.En super humorisktisk app, hvor der samtidig arbejdes der top-seriøst med matematikken. Pris: 19 kr. (findes også en i mindre gratis version)

Plus-spillet:

Her kan barnet eksperimentere med at lægge dyr og tal sammen. En god app med sjove regneformer. Man kan tælle dyr, lave regnestykker og putte forskellige dyr ned i en plus-maskine og se hvilket dyr der kommer ud. Nogle af regnestykkerne er svære, så der skal være voksenhjælp til spillet. Pris: 19 kr.

Bugs & Numbers:

En super flot app, hvor der arbejdes med tal på anderledes og sjov måde. Man skal hjælpe myrer og andre insekter med små opgaver startende med at tælle ting til at man til sidst lærer om brøker. Pris: 7 kr.

Happi 123:

Her læres om tallene med udgangspunkt i fingrene på en hånd. Noget som alle børn kender, og som er let at forholde sig til. Og så lærer man at plusse og trække fra. Der belønnes med klistermærker, når opgaven løses godt. Pris 7 kr.

3) Kreative/skabende apps til børn fra 4 år:

Puppet Pals:

Her er fortællingen i fokus. Barnet laver selv små tegnefilm med tegnede figurer og baggrunde. Med lidt hjælp kan selv et barn på 3 år bruge appen. Appen findes i en gratis version, men i den fulde version til 19 kr. kan man tilføje egne billeder.

Book Creator:

Lav jeres egne bøger med tekst og fotos, plus I kan indtale en lydfil og placere dem på bogens side. Ideel til at lave bøger sammen med børn. En dejlig app der appellerer til fantasi og kreativitet i samspil mellem børn og voksne. Pris: 32 kr.

Story Creator:

Også her kan barnet lave sine egne billedbøger og indtale lyd til siderne. Derefter kan man redigere, så tekst og lyd passer sammen. Det er super god træning for begynderlæseren. Gratis.

Pettersons opfindelser:

Et rigtig godt bud på en super gennemført børne-app. Her appelleres til børnenes fantasi, og opgaven går ud på at samle geniale opfindelser. Her skal virkelig tænkes, og det er så sjovt. Der er både en 1'er og 2'er. Begge findes i en gratis Lite version.

4) Koncentrations-apps til de 0-3 årige:

Sound Touch:

App'en viser en masse søde tegninger af eksempelvis dyr, køretøjer og musikinstrumenter. Når man rører ved et billede, bliver der vist et foto af den ting, samtidig med at tingens navn bliver nævnt, og man hører lyden som hører til. Udover dansk har den talesprog på ca. 30 forskellige sprog, så de fleste børn kan bruge den på deres modersmål. Pris: 32 kr. (findes også i en mindre gratis version)

Tumlinge-sjov:

En simpel og tiltrækkende bondegårds-app, hvor man trykker på dyr, personer og ting for at høre deres lyde og nyd barnets reaktion. Pris: 7 kroner

FotoHuskeSpillet:

Et klassisk vendespil. Hukommelsen trænes og barnet lærer nye ord. Der er også mulighed for at sætte sine egne fotos ind på vendekortene og man kan indspille lyd, der passer til egne fotos. Pris: 15 kr.

Lift Out Puzzle:

Et nærmest traditionelt puslespil, hvor der læres om formerne og de forskellige dyr på en rigtig sød måde. Pris: 7 kr.

Tumlinge Labyrint:

God koncentrationstræning for de helt små. En rigtig fin app, hvor man skal hjælpe bjørneunge, krokodiller og andre dyr med at finde vej igennem en labyrint, Pris: 7 kr.

Matchende Spil:

Her skal barnet finde ting der passer sammen. Vil brandmanden køre i klapvogn eller brandbil, og vil hunden have ost eller kødben? Gratis.